tisdag 31 januari 2012

Receptet

För er som ville ha receptet på brödet man bakar på en påse mjöl kommer det här:

100g margarin

12 dl vatten eller mjölk (jag tog mjölk)

50 g jäst

1 msk salt

(½-1 dl sirap)

1 påse (2 kg) mjöl

Smält fettet i en kastrull, tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet i en stor bunke, tillsätt resten av degspadet, salt ev sirap (utesluts vid vitt matbröd) och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken och sen på mjölat bakbord. Jäs under duk i ca 1 timme.


Baka ut brödet i en långpanna, kavla ett platta ut. Skär det i 6 bitar med en mjölad degskrapa. Nagga eller skåra brödet. Jäs brödet under bakduk 30-45 minuter. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter (200 grader), den längre tiden för grövre bröd. Bryt isär bitarna när brödet kallnat.


Du kan använda olika sorters mjöl eller mjölblandningar. Jag använde mig av vanligt rågsikt, blev gott!


Kram Malin

1 kommentar:

Anita sa...

Tack, ska baka det till helgen!