lördag 27 juli 2013

Sommarens tårta

 Det är mycket som ska göras på semestern och inläggen duggar därför inte tätt tyvärr. Igår var vi och paddlade kajak med barnen och min svågers familj. Vi hade toppenväder och det är fint att paddla kajak, men jag och min man summerade ändå att det slår inte fjällvandring :) På kvällen blev det lite röj här hemma med gräsklippning, städning, vinbärssyltkokning och sen satt vi och pratade och planerade en resa halva natten :)
 
Idag får ni se bilder på en tårta som jag fick recept på av en jobbarkompis och denna tårta gjorde jag till min mans födelsedag. Jag tycker alltid att det ska finnas mycket mat och efterrätt när man har fest och gör alltid för mycket, (äter fortfarande rester från vår gemensamma 30-års fest i juni...). Men den här var tydligen uppskattad för det gick åt nästan tre stora tårtor (ska räcka till 60 pers) och vi var ca 40 pers.
 Bottnen är gjord på äggvita, socker och rice krispies. Väldigt god!
 Krämen emellan bottnarna är gjord på äggula, kaffegrädde (eller matgrädde), mjöl och socker.
Ovanpå är det ett tunt lager grädde och så jordgubbar. En perfekt tårta att göra i förväg och god för oss som inte gillar en massa grädde i tårtor! Nackdelen skulle kunna vara att bottnarna ska vara i ugnen 70 minuter, och ska man göra 6 stycken går det åt en dag till bakning. Jag är glad att jag har 2 ugnar! :)
 
Botten:
4 äggvitor, vispas hårt
Rör i 3 dl socker
Rör i 3 dl Rice Krispies
 
Grädda i ugnen i 1-1½ tim, 125-150 grader.
 
Kräm:
Koka upp 4 äggulor, 1 dl kaffegrädde (jag tar matgrädde), 1 dl socker, 1 msk vetemjöl.
Rör i 100 gram rumsvarmt smör, lite i taget, rör och rör och rör.
Ställ kastrullen i vattenbad tills den svalnat något.
 
Vispa grädde och dekorera med bär, frukt eller riven choklad. Jag tycker det blir för sött med choklad, men det är ju en smaksak!
 
Receptet är till en botten som du sen delar på mitten och lägger kräm emellan. Vill du göra stora tårtor som mig så gör du två bottnar och dubblar krämreceptet.
 
Idag blir det först städa färdigt och sen sol och bad och grillning med vänner! Ser ut att bli en toppendag!
Kram Malin
 


1 kommentar:

Erika Hansson sa...

Hej

Den tårtan är underbart god,förstår att den var omtyckt. Vi hade den på sonens dop bland annat, jag brukar även slänga ner lite vanilj socker i krämen.